Tie vie ötököitäkin

Kiiltomadot jäävät usein auton alle! Kiiltomatoryhmän viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että maantiet ovat vakava uhka kiiltomadoille.

Jo pienelläkin tiellä voi olla suuri vaikutus. Pienehköä ja harvakseltaan liikennöityä tietä pitkin pääsee perille esimerkiksi Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteelliselle asemalle. Löysimme kyseiseltä 2.5 kilometrin tieltä kahden päivän aikana toukokuun lopulla yli 100 auton liiskaamaa kiiltomadon toukkaa. Toukkavaiheesta selvinneitä aikuisia naaraita puolestaan havaitsimme alle 50 kappaletta kun partioimme samaa tietä öisin kolmen viikon ajan kiiltomatonaaraiden loistoaikaan kesä-heinäkuussa. Yksittäisiä tielle päätyneitä toukkia seuraamalla havaittiin myös, että niillä oli noin 10% todennäköisyys jäädä kunkin ohiajavan auton renkaiden alle. Liikennettä ei siis tarvitse olla paljoakaan sen jo aiheuttaessa huomattavan kuolemanvaaran tielle hetkellisestikin eksyneille ötököille. Samalta hiljaiselta tieltä löytyikin yliajettuina kiiltomatojen lisäksi runsain määrin esimerkiksi muita kovakuoriaisia, rantakäärmeitä ja sammakoita.

Kuva 1. Harvakseltaankin liikennöity tie koituu monen otuksen kohtaloksi

Miksi sitten kiiltomatojen toukat tuppaavat tielle vaikka siitä on niille kohtalokkaat seuraukset? Tiellä liikkuneita toukkia keräämällä tutkimusryhmä sai selville, että niistä melkein kaikki olivat naaraita, jotka olivat aivan kolmivuotisen toukkavaiheensa lopulla ja siten valmiina koteloitumaan. Näitä aikuisvaiheen kynnyksellä olevia toukkia löytyi etupäässä tien niiltä osuuksilta, jotka halkoivat metsäisiä ja muutoin suojaisia elinympäristöjä. Sen sijaan aikuisia naaraita löydettiin loistamassa etupäässä saman tien viereltä avoimemmista ja kuivemmista elinympäristöistä. Vaikuttaakin siltä, että toukkien kohtalokas liikehdintä liittyy maisemanvaihtoon. Toukat saalistavat kotiloita suojaisissa ja kosteissa ympäristöissä, kun sen sijaan aikuiset naaraat tarvitsevat avoimen ympäristön, jossa loistaen houkutella lentäviä koiraita. Aikuisvaiheen kiiltomadot eivät enää saalista eivätkä ne edes kykene syömään: niillä aikuisuus on pelkästään lisääntymistä varten. Lentokyvyttömien naaraiden on siis parempi tehdä kaikki paikanvaihdokset ennen koteloitumista, kun taas aikuiset koiraat osaavat lentää ja voivat siten vaihtaa paikkaa ilmojen halki.

Kun tähän vielä lisätään havainto siitä, että toukat ryömivät tiellä huomattavaa vauhtia, joka oli myös selvästi nopeampi kuin niiden eteneminen muissa ympäristöissä, alkaa vaikuttaa siltä, että tiet ovat kiiltomadoille niinsanottu evolutiivinen ansa. Tämä tarkoittaa sitä, että kiiltomadoille tiet vaikuttavat otollisilta ympäristöiltä, jotka ovat erityisen hyviä liikkumiseen sekä sopivan avoimia naaraiden heti aikuistuttuaan houkutella koiraita. Vasta viimeisen vajaan sadan vuoden aikana tällaisen ympäristön suosija on helposti joutunut auton yliajamaksi.

Kuva 2. Maisema vilisee silmissä kun kiiltomadon toukka (todennäköisesti naaras) ryntää tietä pitkin

Heinäkuussa blogissamme kerrottiin kuinka keinovalo voi haitata kiiltomatoja sekä muita pimeäaktiivisia lajeja kuten yöperhosia. Ihmiset vaikuttavat haitallisesti ötököihin myös esimerkiksi pirstomalla niiden elinalueita, levittämällä vieraslajeja, harjoittamalla tehomaataloutta (johon liittyvät myös torjunta-aineet) sekä aiheuttamalla ilmaston nopeaa muuttumista. Tällä kertaa raportoimme kuinka myös liikenne voi aiheuttaa merkittävän uhan. Siinäpä siis jälleen yksi syy jättää auto talliin tai parkkiin silloin kun liikkumiseen on muitakin vaihtoehtoja – kiiltomadot sekä muut ötökät kiittävät!

Kuva 3. Tämänkin kiiltomadon auto muutti datapisteeksi juuri lisääntymiskauden kynnyksellä

Kirjoittajat Topi Lehtonen ja Arja Kaitala