Värikästä tutkimusta!
Kun me ihmiset valaisemme ympäristöä enemmän kuin olisi tarve tai tarkoitus, syntyy valosaastetta. Valosaaste on siis turhaa yöllistä keinovaloa, joka muun muassa tulee sellaisista katuvaloista, ajoneuvoista, mainosvaloista tai pihavaloista, joita emme oikeasti tarvitse. Valosaaste on kasvava ongelma, joka häiritsee monia lajeja ja niiden käyttäytymistä. Yksi tällainen laji on kiiltomato (Lampyris noctiluca) jonka loistavat naaraat tarvitsevat pimeyttä houkutellakseen kumppanin itselleen.
Tänä kesänä tutkimme, miten eri keinovalon aallonpituudet, eli värit, vaikuttavat kiiltomatojen lisääntymiseen. Tiedämme jo, että mitä enemmän valoa on, sitä hankalampaa kiiltomatojen on löytää toisensa. Mutta eroaako esimerkiksi sinisen tai valkoisen valon vaikutukset punaisen tai keltaisen valon vaikutuksista?
Paras tapa auttaa kiiltomatoja ja muita pimeää tarvitsevia lajeja, kuten lepakoita ja yöperhosia, on vähentää turhia valoja. Kun ympärillä on vähemmän valoa myös päivisin lepäävät lajit, kuten me ihmiset, nukkuvat paremmin.
Kirjoittanut Iiris Kalliola