Kimalaisvieras tutuksi

Kimalaisvieras (Volucella bombylans) lentää puutarhassa kuin pienoisdrooni. Se pörrää paikoillaan kolibrin lailla ja säntää sitten tuota pikaa uuteen suuntaan. Katso video tästä. Kimalaista muistuttava kimalaisvieras on kukkakärpänen. Kukkakärpäsillä on yksi siipipari toisin kuin kimalaisilla, joilla on neljä siipeä. Kimalaisvieraan siivet ovat hieman aaltomaisesti kaarevat ja pienen pienten karvojen peittämät. Niihin liittyvät voimakkaat lentolihakset. Siipien matala kahdeksikon muotoinen liikerata mahdollistaa taitavan lennon.

Suomesta tunnetaan noin 350 kukkakärpäslajia. Volucella-suvun liki parin sentin pituiset kolme lajia ovat niistä suurimpia.

Kimalaiskärpäsestä on neljä värimuotoa, joiden kuviointi määräytyy sen mukaan, mitä kimalaislajia kärpänen matkii. Aikuinen kimalaisvieras imee mettä kukista, mutta toukat ovat kimalaisten ja ampiaisten pesäloisia. Naaras hipsii muina kärpäsinä kimalaisen pesän pohjalle syömään toukkia ja eloperäistä jätettä.

Ampiaisvieras (Volucella pellucens) on kimalaisvieraan lähisukulainen. Sen toukat loisivat ampiaispesissä. Katso video tästä.

Iiris Kalliola