Tietoa meistä

Ötökkäakatemia on selkärangattomien asiantuntijoiden verkosto ja tiedeviestinnän hanke, joka yleistajustaa Suomessa tehtävää hyönteisten käyttäytymisen, ekologian ja evoluution tutkimusta. Hanke sai alkunsa vuonna 2018 tutkijoiden ja tietokirjailijoiden yhteistyönä. Toimintaa on rahoittanut Tieteen tiedotus ry (vuosina 2018-2019), Suomen hyönteistieteellinen seura (2021), Weisell-säätiö (2022-2023) ja Otto a Malmin -säätiö (2024).

Meihin kuuluu tutkijoita melkein kaikista Suomen yliopistoista, muutamasta ulkomaalaisesta yliopistosta, Suomen ympäristökeskuksesta, Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta. Verkostoomme kuuluu myös hyönteiskirjailijoita ja muita selkärangattomien asiantuntijoita. Ötökkäakatemian vastuullisena johtajana toimii Oulun yliopiston professori Heikki Helanterä. Koordinaattoreina ovat toimineet aikajärjestyksessä tietokirjailjia, FM Iiris Kalliola, FM Anna Antinoja, FM Jasmin Nevala sekä LuK Henna Kultalahti.

Tutkimusaiheidemme kirjoon kuuluvat niin kekomuurahaisten lajiutuminen, hyönteisyhteiskuntien sosiaalinen evoluutio, kiiltomatojen puolisonvalinta, kimalaisten oppimiskäyttäytyminen, muurahaisten virukset kuin torjunta-aineiden vaikutukset pölyttäjiin. Tutkijoidemme tutkimuskohteina ovat myös mm. perhoset, sääsket ja kärpäset.

Yleistajuistamme suomalaistutkijoiden ötökkätutkimusta suurelle yleisölle muun muassa sosiaalisen median, blogikirjoitusten, podcastien, erilaisten tapahtumien, kouluvierailujen sekä lehtikirjoitusten kautta. Olemme myös kirjoittaneet yleistajuisia hyönteiskirjoja (Bargum & Helanterä 2019, Suuri suomalainen muurahaiskirja, Hakala, Pöyhtäri & Jansson 2022, Pikku Myyn Ötökkäkirja).

Olemme osallistuneet esimerkiksi ULOS-UT-OUT -tiedekasvatustapahtumaan, Korkeasaaren pölyttäjäpuiston suunnitteluun, Tutkijoiden yöhön sekä Oulussa että Jyväskylässä ja erilaisiin taidetapahtumiin. Järjestimme myös ötökkätutkijoiden blogikilpailun. Tällä hetkellä työstämme avoimesti jaettavia hyönteisaiheisia tutkimusprojektitehtäviä peruskoulujen, lukioiden ja luontokoulujen käyttöön. Järjestimme myös helmikuussa 2024 ötökkäaiheisen Wikipedia-pajan, jossa kokosimme asiantuntijoita päivittämään suomenkielisiä luonnontieteellisiä Wikipedia-artikkeleja.