Naapurin Frankenstein ja anafylaktinen shokki
Naamalle tunkeva ampiainen on kaikille tuttu loppukesän luontoilmiö eivätkä ampiaisen pistotkaan harvinaisia ole. Pahimmillaan, harvoin toki, pisto voi olla vaarallinenkin allergisen reaktion kautta. Miten tähän vaaraan on syytä suhtautua? Pitääkö ampiaisia pelätä? Millä turha hysteria pidetään aisoissa?
Oikea tieto varmasti auttaa, etenkin jos tätä tietoa saa jo lapsena. Minna Santaojan aiemmin tänä vuonna ilmestynyt tarinallinen lasten tietoteos Ampiaiskostaja tarjoaa tätä tietoa tarinassa viidesluokkalaisesta Nolasta ja hänen äitinsä allergisesta reaktiosta ampiaisen pistoon. Jännittäviä hetkiähän siitä tietysti seuraa ja ambulanssien, adrenaliini-injektioiden ja Nolan ampiaistunteiden vuoristoradan kyydissä tulee ihan huomaamatta imaistua melkoinen annos tietoa! Ampiaisten (ja hyönteisharrastajien!) julkisuuskuvan kiillottamisen ja turhien pelkojen lievittämisen ohessa kirjasta välittyy vahva viesti sekä luonnon että ihmisyyden monimuotoisuuden arvostamisesta – naapurikin pääsee eroon pelottavasta maineestaan ja Frankenstein-liikanimestään.
Vahva suositus siis Ötökkäakatemialta! Kirja on sekä ampiais- että allergiatiedon suhteen ammattilaisten tarkistama ja kirjan lopussa on myös napakka paketti vinkeistä lisätiedon lähteille niin ampiaisten kuin allergioidenkin suhteen. Kirjan kirjoittaja Minna Santaoja on ansioitunut tiedeviestijä ja yhteiskunnallinen ympäristötutkija. Kirjan on tyylikkäästi kuvittanut Kaisa Vuorela. Teos on osa Koneen Säätiön rahoittamaa Jyväskylän ja Turun yliopistoilla toimivaa Amppari pamppari, mene pois! Ampiaisten ja ihmisten yhteiselon dynamiikat (AMPASE) -hanketta.
Kirjoittaja Heikki Helanterä
AMPASE-hankkeeen tutkimukset tuottivat perustietoa ampiaisten biologiasta ja ekologiasta. Hanke on jo päättynyt, joten nettisivuja ei enää ole. Jyväskylän yliopiston dosentin, AMPASE-hankkeen tutkijan, Atte Komosen sivuille on listattuna hankkeeseenkiin liittyviä tutkimuksia.