Ötököiden sydänsuvi

Keskikesän tienoo on kiiltomadon loistavinta aikaa. Esimerkiksi Norjassa ja Virossa tuota kovakuoriaista kutsutaan ’juhannusmadoksi’. Naaraat hohtavat kylmää vihreää valoa lämpimässä yössä. Valon tuottaminen on kiiltomadolle energiataloudellisesti edullista. Toisaalta vaikka valo on halpaa, aika on kallisarvoista. Naaraan munien määrä hupenee joka loistettu yö, eikä sillä ole varaa tuhlata aikaa turhaan koreiluun. Hedelmöittäjät hoi, tänne ja pian!

Muurahaisten kesähäissä meno on lennokasta. Katso video kuhisevasta paperimuurahaisten pesästä tästä.

Kimalaiset lentävät kukilla medenhaussa. Niiden pesä on pimeä, joten siellä liikkumista ohjaavat pitkälti hajut, mutta ulkona suunnistuksessa apuna ovat muun muassa värit, mesiviitat, ilmavirrat, tuoksut ja lajitoverien käyttäytyminen. Aikuisen kimalaistyöläisen elämä kestää vain muutamia viikkoja, mutta seuraava sukupolvi jatkaa kukissa häärimistä. Elämä on lyhyt, mutta se jatkuu.

Hyönteisten maailmassa yksinolo ja parveilu, makea ja karvas, mesi ja happo, uuden alku ja kuolema, hämärä ja valo verkottuvat toisiinsa kiehtovalla tavalla. Sellaista elämä on.

Biologitutkijoita kiinnostaa oppi elämästä. Tietää ja rakastaa. Kuuntele Ötökkäakatemian tutkijoiden kertomaa tästä. (Kimalaistutkijaryhmän vetäjä Olli Loukola oli haastattelun aikana työmatkalla.)

Katso video Kukasta kukkaan tästä. Kimalaisten lennon myötä Ötökkäakatemia toivottaa kaikille: Hyvää juhannusta! 

Iiris Kalliola