Pistiäistuntemuksen alkeet kannattaa ottaa haltuun – kysy vaikka Ilmariselta

Raidalliset pörisijät menevät monelta sekaisin. Ampiaiset, mehiläiset, kimalaiset, kukkakärpäset. Biologia tietämättömyys ehkä kummastuttaa, mutta suurta haittaahan tästä ei välttämättä ole. Mitä siitä, jos pelästyy harmitonta kukkakärpästä tai sekoittaa mehiläisen ampiaiseen? Tai ei tunnista maassamme vauhdilla yleistyvää herhiläistä?

Näin Kalevalan päivänä on hyvä muistaa, että kansanperinteemme valossa lajintunnistusvirheellä voi olla todella kauaskantoisia seurauksia. Ilmarisen kyvyttömyys erottaa mehiläinen ja herhiläinen toisistaan nimittäin johtaa verenvuodatukseen ja tuhoon.

Kalevalan Yhdeksäs runo kertoo raudan synnystä. Seppä Ilmarinen karkaisee rautaa ja vannottaa rautaa olemaan vahingoittamatta ihmisiä. Tähän hän pyytää apua kansanperinteessä muutenkin usein avuntuojana esiintyvältä mehiläiseltä: ”Mehiläinen, mies kepeä! Tuo simoa siivessäsi, kanna mettä kielessäsi kuuen kukkasen nenästä, seitsemän on heinän päästä teräksille tehtäville, rauoille rakettaville!” Mehiläinen lähtee asialle mutta sanat kuulee valitettavasti myös herhiläinen, joka tuo Ilmariselle raudan karkaisuveteen vallan toiset ainekset – ”käärmehen kähyjä, maon mustia mujuja, kusiaisen kutkelmoita, sammakon salavihoja”. Ilmarinen ei erota pistiäistä toisesta ja herhiläisen reseptillä raudan karkaisu hyväluontoiseksi epäonnistuu ja lupaus olla vahingoittamatta ihmistä raukeaa.

”Sai siitä teräs pahaksi, rauta raivoksi rupesi, petti, vaivainen, valansa, söi kuin koira kunniansa: veisti, raukka, veljeänsä, sukuansa suin piteli, veren päästi vuotamahan, hurmehen hurahtamahan.”

Eli kiitos vaan seppä. Sepän hyönteistuntemuksen huteruus taisi kyllä jo paljastua kohdassa, jossa Ilmarinen puhutteli mehiläistä mieheksi, naaraitahan kaikki työläiset ovat.

Ettei käy kuten Ilmariselle, voi raitapaidat ottaa haltuun vaikka Ötökkäakatemian Oppimateriaaleista – tästä voi ladata Christina Elgertin kauniin julisteen Raidalliset pörisijät: https://www.ötökkäakatemia.fi/wp-content/uploads/2022/04/CE_Juliste_Raidalliset-porisijat.png

Kalevalan Yhdeksäs runo täällä: http://nebu.finlit.fi/kalevala/index.php?m=1&s=65&l=1

P.S. Inspiraation tähän tekstiin antoi Pasi Klemettisen erinomainen tietokirja Kansanuskon yöpuoli: Hiidet, manalaiset ja muut demonit (SKS 2022). Mainio ja mielenkiintoinen teos!

Kirjoittaja Heikki Helanterä