Prinsessa: Perutaan häät!
Muurahaisilla yhteiskunnan koko vaihtelee pienistä perheistä aina valtaviin superkolonioihin. Superkoloniassa monta monikuningattarista pesää muodostaa verkostona toimivan yhteiskunnan. Jättimäiset yhteiskunnat syntyvät, kun niiden nuoret tytärkuningattaret eivät lennäkään kauas vaan jäävät kotipesään ylimääräisiksi kuningattariksi. Pesä laajenee pikkuhiljaa ja jakautuu useaksi keoksi.
Kuningatarten kotiin jääminen ja kuningatarmäärän jatkuva kasvu kuitenkin lisäävät kilpailua yhteiskunnassa. Osana väitöskirjaani minä ja maisteriopiskelija Rosanna Lindgren selvitimme, miksi nuoret kuningattaret jäävät kotipesäänsä – ja mitä yhteiskunnassa sitten tapahtuu. Aiemmissa tutkimuksissa on jo näytetty, että tupsukekomuurahaisen tytärkuningattaret jäävät kotiin silläkin uhalla, etteivät onnistu parittelemaan siellä. Lajin pesissä on usein pieni prosentti parittelemattomia kuningattaria, jotka eivät siis voi tuottaa pesälle uusia työläisiä ollenkaan! Hyvällä tuurilla nuori kuningatar toki onnistuu parittelemaan kotipesässä.
On mahdollista, että tytärkuningattaria yrittää jäädä kotipesään enemmän kuin pesän muut asukkaat ovat valmiita hyväksymään. Tällaisia levittäytymiseen liittyviä ristiriitoja on tutkittu erityisesti sosiaalisilla linnuilla ja nisäkkäillä. Niillä on tavallista, että osa lauman nuorista jäsenistä ajetaan pois niiden vartuttua aikuisiksi. Häädön laumasta saavat varsinkin sellaiset jäsenet, jotka eivät ole läheistä sukua. Niitä ei haluta pitää kilpailemassa arvokkaista resursseista.
Muurahaisilla tällaista käytöstä ei ole juuri tutkittu, mutta kirjallisuudesta löytyy jonkin verran kuvauksia siitä, kuinka työläiset ovat raahanneet nuoria kuningattaria ulos pesästä. Olisiko mahdollista, että työläiset pakottavat kuningattaret ulos lentämään?
Olimme jo aiemmin havainneet, että tupsukekomuurahaisten laboratoriopesissä työläiset näyttävät jopa tappavan nuoria kuningattaria. Oman pesänsä tyttäriä! Samoin tiedämme, että tällä lajilla tytärkuningattaret tiputtavat herkästi siipensä edes yrittämättä lentää. Haluavatko ne jäädä pesään vastoin työläisten tahtoa? Kuinka työläiset siihen vastaavat? Katso videolta, kuinka lähdimme selvittämään tätä mysteeriä!
Väitöskirjatutkija Sanja Hakala, Helsingin yliopisto