Kiiltomatojen hurmaväli

Merkitty kiiltomatonaaras loistaa pimeässä.

Jos haluat tulla huomatuksi, yksin erotut paremmin kuin ryhmässä. Behavioural Ecology -lehdessä julkaistiin hiljattain suomalaisen kiiltomatoryhmän tutkimus, jossa selvitettiin, kuinka naaraan vetovoima riippuu sen etäisyydestä kilpailijaan.

Tutkijat laittoivat maastoon vihreitä LED-valoja joko yksin tai neljän ryhmissä. Vihreiden LED-lamppujen aallonpituus vastaa kiiltomatonaaraan loistoa ja houkuttaa kiiltomatokoiraita siinä missä oikeat naaraat. Huomattiin, että yksin loistavat keinonaaraat keräsivät suhteellisesti enemmän koiraita kuin ryhmässä olevat. Erityisesti kannattaa vältellä kirkkaiden loistajien seuraa. Jos niitä oli joukossa, mahdollisuudet houkutella koiras oli selvästi huonompi. Eli jos lähellä on suuria kirkkaasti loistavia naaraita, voi helposti jää ilman kumppania.

Kiiltomatonaaraita loistamassa koeasetelmassa.

Aikaisemmassa laboratoriokokeessa puolestaan osoitettiin, että naaraat todellakin siirtyvät kauemmas vahvoista kilpailijoista. Jos kiiltomatonaaraan lähelle laitetaan kirkas vihreä LED-valo, naaraat pyrkivät loittonemaan siitä.

Koiraat lentävät ilmeisesti ensimmäisen havaitsemansa vihreän lyhdyn luokse. Himmeäkin valo näyttää läheltä kirkkaalta, ja jos ohilentävä koiras sattuu lähelle, se jämähtää siihen. Jos taas ryhmässä on erilaisia valoja, koiras valitsee useimmiten kirkkaimman. Näin ollen naaraan kannattaa ottaa muista etäisyyttä välttyäkseen vertailulta.

Se, että etäisyys kilpailijaan lisää naaraan houkuttavuutta, voi olla yksi selitys sille, miksi kiiltomatonaaraat loistavat öisin kuin tähdet – kaukana toisistaan.

Kuinka yleispätevä tämä havainto on? Muita esimerkkejä voi jokainen pohtia itse.

Topi on aiemmin kertonut tutkimusjärjestelyistä videolla Kilpailuasemiin!

Arja Kaitala ja Topi Lehtonen, Oulun yliopisto

Lähteet:

Borshagovski A-M, Baudry G, Hopkins J, & Kaitala A. 2019. Pale by comparison: competitive interactions between signaling female glow-worms. Behavioral Ecology 30:20–26.

Lehtonen, T.K , & Kaitala, A. 2020: Leave me alone: solitary females attract more mates in a nocturnal insect. Behavioral Ecology, in press.