Kirja-arvostelu: Kevät tuli, lumi suli, lumen alta esiin tuli… eläinten kesäjäljet tietysti!

Oletko aina halunnut kehittää jäljitystaitojasi tai tietää lisää siitä, keitä luonnossa liikkuu? Kun lumi sulaa, sen alta paljastuu paljon mielenkiintoisia jälkiä, joten nyt on erinomainen hetki tutustua eläinten jättämiin kesäjälkiin!

Iiris Kalliolan ja Matti Nummelinin Eläinten kesäjäljet-kirja opettaa monipuolisesti tunnistamaan Suomen luonnonvaraisten eläinten jättämiä jälkiä. Nisäkkäiden ja lintujen jälkien lisäksi kirja käsittelee myös selkärangattomien eläinten syönnösjälkiä ja rakennelmia. Kirja on kokonsa puolesta maastokäyttöön suunniteltu, joten se sujahtaa helposti takin taskuun tai reppuun mukaan retkelle.

Kun puhutaan eläinten jäljistä, ensin tulee yleensä mieleen perinteiset jalanjäljet, eli jälkipainaumat. Eläinten kesäjäljetkirja tietää kuitenkin kertoa, ettei eläinten jalanjälkiä kesäisin synny yhtä helposti kuin talvella, joten silloin joutuu yleensä tarkastelemaan yksittäisiä jälkiä. Siksi kirjassa esitellään jalanjälkien lisäksi myös muita eläinten jättämiä jälkiä, kuten ulostepapanoita, puusyönnöksiä sekä pesäkoloja ja muita rakennelmia.

Esimerkkikuvia kirjasta: hyönteisten syönnökset (s. 118 -119), näätäeläimet (s. 22-23), höyhenet ja sulat (s. 96 – 97).

Kirjan sisältö on selkeästi jaoteltu eläinryhmien mukaan, suurpedot käsitellään erikseen muista ryhmistä. Kirjasta löytyy myös omat osiot sieni-, käpy ja lehtisyönnöksille. On ilahduttavaa, että nisäkkäiden lisäksi kirja esittelee myös yleisten selkärangattomien, matelijoiden ja lintujen jälkiä, vaikka kompaktiin kirjaan ei tietystikään jokainen laji mahdu. Tunnistamista helpottavat selkeät kuvat ja piirustukset, sekä sanalliset kuvaukset muun muassa tuntomerkeistä, ravinnosta ja esiintymisestä. Kätevä hakemisto kirjan lopussa auttaa löytämään oikean sivun.

Henkilökohtaiseksi lempiosiokseni nousi aukeama munista ja sulista. Se herätti muistoja lapsuuden veneretkistä ja siitä kuinka pienenä keräsin saaresta löytämiäni irtosulkia, ja yritin selvittää mille linnuille ne kuuluivat. Lapsena tämä kirja olisikin varmasti ollut yksi lemppareista! Eläinten kesäjäljet-kirja on täynnä tietoa ja sitä on mukava selata sekä kotona että retkellä, yksin tai perheen kanssa. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, jotka pitävät luonnon tarkkailusta ja haluavat kehittää jäljitystaitojaan.

Kirjoittanut Christina Elgert