Kirja-arvostelu: Pikku Myyn ötökkäkirja

Pikku Myyn ötökkäkirja. Lumoava opas kaikille ötökkäintoilijoille ja luonnonystäville.
Pikku Myyn ötökkäkirjan ihastuttavat kannet

”Ötököiden maailma on täynnä järisyttäviä jännitystarinoita, leppeää perhe-elämää, julmia ja juonikkaita loisia, hauraita tuulen tai aaltojen mukana kulkijoita, vahvoja panssaroituja pihtihäntäisiä…”

Sanja Hakala, Pikku Myyn ötökkäkirja

Pikku Myyn ötökkäkirja vie lukijan kiehtovalle matkalle ötököiden maailmaan! Mikä oikeastaan edes on ötökkä? Tässä kirjassa ötököiksi luokitellaan kaikki niveljalkaiset: hyönteiset, hämähäkit, tuhatjalkaiset ja äyriäiset. Kirja on muhkea tietopaketti viihdyttävällä otteella ja se sopii kaikenlaisille lukijoille. Aloitteleva ötökkäintoilija pääsee kirjan avulla sukeltamaan suoraan keskelle ötököiden lajikirjoa ja monimuotoista elämää ja saa helposti kattavan kuvan tästä valtavasta eläinryhmästä.

Kokeneempikin ötökkäharrastaja uppoutuu kirjaa lukiessaan takuuvarmasti ötököiden elämän ihmeisiin ja kartuttaa tietämystään jännittävillä yksityiskohdilla. Tiesitkö, että sokeritoukka voi elää jopa kahdeksan vuotta? Tai että muurahaiskorennon toukka kaivaa hiekkaan pyyntikuopan missä vaanii viatonta saalistaan? Entäpä sen, että puutiainen voi päästä lisääntymään vasta kuusivuotiaana? Sanja Hakalan tapa kirjoittaa on mukaansatempaavaa ja Anni Pöyhtärin kauniit piirroskuvat ovat silkkaa taidetta. Oman loppusilauksensa kirjaan tuovat Tove Janssonin alkuperäiset piirrokset ja suorat sitaatit Muumi-romaaneista.

Kuvia perhosista ja vesiperhosista. Sitaatti Taikurin Hatusta: Oli todellakin tulossa ihana päivä. Maa oli täynnä unenpöpperöisiä pieniä mönkijöitä, jotka olivat nukkuneet koko talven ja juoksivat nyt ympäriinsä touhuten joka paikassa.
Näytteitä Pikku Myyn ötökkäkirjan sisällöstä.

Lajikuvausten lisäksi kirjassa käsitellään muun muassa ötököiden evoluutiohistoriaa, kehitysvaiheita ja aistitoimintoja. Tiesitkö, että nimenomaan ötökät olivat se eläinryhmä, joka kömpi ensimmäisenä maankamaralle? Entä tiedätkö miksi ötökät vaihtavat muotoa? Ja selviääpä kirjassa sekin, että pitkän historiansa aikana ötökät ovat kehittyneet mitä monimuotoisimmaksi eläinryhmäksi vailla vertaansa! Eikä kirjassa unohdeta lajikatoa tai ilmastonmuutosta. Me elämme keskellä maailmanhistorian kuudetta sukupuuttoaaltoa ja on surullinen tosiasia, että moni ötökkä on jo kuollut sukupuuttoon ihmisten toimien takia.

Pikku Myyn ötökkäkirja on inspiroiva ja herättää ajattelemaan. Ötökät todellakin ovat mielenkiintoisia ja ennen kaikkea mahdottoman tärkeitä koko maapallolle ja sen elämälle! Kirjassa kerrotaan myös harrastusniksejä lemmikkiötököiden eli hittiäisten pitoon ja löydät sieltä myös vinkit sille, kuinka teet pihapiiristäsi suotuisan erilaisille ötököille.

Kirjan voi lukea kokonaan alusta loppuun tarinanomaisesti, mutta sisällysluettelo ja hakemisto (sekä laji- että asiasana) mahdollistavat myös pelkästään sen osasten lukemisen tietokirjatyyliin. Voit esimerkiksi lukea pihapiirin ötököistä tai tutustua tarkemmin muurahaispesän saloihin. Suosittelen lämpimästi Pikku Myyn ötökkäkirjaa kaikille! Tämä teos kannattaa lukea riippumatta siitä oletko ötökkäintoilija vai et, sillä viimeistään kirjan lukemisen jälkeen ötökkäinnostus iskee!

”Mutta jos tunnet ötököiden maailman, yksikään maisema ei ikinä enää ole hiljainen ja eloton”

Sanja Hakala, Pikku Myyn ötökkäkirja

Kirjoittanut Ida Holmberg